Våra lärare

Våra fantastiska lärare har tillsammans kompetens och erfarenhet som spänner över stora delar av kraftindustrins domäner. Här under presenteras ett urval av våra lärare.

Kent Mayer

Kent Mayer är född och uppvuxen i Västerås och är elkraftingenjör, utbildare och författare. Han har jobbat på företaget ABB i 42 år och på ett par olika konsultföretag i 6 år och är numera verksam som seniorkonsult vilket totalt betyder 51 yrkesår. I sin gedigna yrkesbakgrund har Kent varit verksam som industrielektriker/ styrningstekniker, serviceingenjör, utbildare, teknikchef och som rådgivare. Kent har författat (minst 😊) två böcker, ”Datakommunikation i praktiken” [bokförlaget Pagina] och "Elkraftnät" [mer info].

Han har också alltid varit resvillig och arbetat/besökt 72 olika länder och därmed förvärvat kunskap om olika kulturer och varit med om många händelser vilket han använder i sin utbildningsroll. Denna typ av information och anekdoter är något som eleverna brukar uppskatta lite extra.

Kent är en teknikintresserad person som gillar struktur, ordning och reda. Några av hans goda egenskaper är att han är analyt­isk, driftig, hjälpsam och får saker genomförda. Kent är en socialt kompetent person, pedagogisk och metodisk i sin roll som utbildare. För att orka med ett lite högt livstempo så spelar han squash 3–4 gånger/vecka på en relativt hög nivå. En vänskaplig utmaning brukar han inte tacka nej till😉!

Anders Helm

Anders är uppväxt i Järfälla men är sedan 2002 bosatt i Västerås.
Han har jobbat i Storstockholm under många år med underhåll av transformatorstationer samt som driftledare för transmissions- och distributionsnät 220 till 6 kV samt med liknande uppgifter inom vattenkraft i Nedre Dalälven.

Det ledde vidare till arbete med elkonstruktion av kontrollanläggningar samt konfigurering och programmering av tillhörande styrsystem i vattenkraftprojekt. Jobben varvades med drifttagning av såväl el, kontroll som automationssystem på vattenkraftanläggningar i Sverige och andra länder.

Anders har under i stort sett hela sitt liv varit engagerad i frågor som har med arbetsmiljö och särskilt elsäkerhet att göra. Under senare år har Anders arbetat som elsäkerhetsspecialist med bland annat utbildning.

Anders har också under många år arbetat ideellt med utbildning såväl inom motorcykelsport som inom Amnesty.

Han har en drygt trettioårig karriär som tävlingsmotorcyklist bakom sig i en lång rad MC sporter, du kan alltid snacka hoj med honom. Nu mer finns inga tävlingshojar i garaget men de hojar som finns rullar nästan året runt.

Håkan Johansson

Håkan är ingenjör och började på ASEA/ABB 1983 och har haft flera ledande befattningar inom försäljning och marknadsföring. Han har en bakgrund från Power Systems (Protective Relays, Control, Communication, SCADA, FACTS och HVDC) men har också varit aktiv inom robotik och processautomation inom ABB-koncernen.

2009 var Håkan med och startade ABB: s Global Smart Grid Initiative.
2014 till september 2017 var Håkan aktiv inom ABB Enterprise Software som Senior Specialist inom kraftsystem, Digitalisering i kraftnät, Cyber sequrity, Smart Grid-projektutveckling och rådgivning.

Håkan är en internationellt erkänd sakkunnig inom sitt område. Han har varit involverad i design, utveckling och implementering i de flesta av de innovativa och hållbara ABB Smart Grid-projekten.

Sedan 2010 sitter Håkan i styrelsen för Regional Task Force (RTF) inom Asian Development Bank (ADB) för implementeringar av Smart Grid / Smart Cities. Håkan agerar också som rådgivare för EU, OECD, regeringar, energi- och kraftaktörer i energirelaterade ämnen främst i Asien, Mellanöstern, USA och Afrika.

Håkan bor i Enköping. Lyssnar gärna och ofta på musik samt åker på en Honda Goldwing när tillfälle ges.

Jonas Axelsson

Jonas är trafiklärare i grunden, sedan 1992, med inriktning på lastbils- och bussutbildning. Innan dess jobbade Jonas ett par år som lagerman/truckförare.

Han har varit verksam i olika chefsroller på trafikskolor samt branscherna fastighet, åkeri och lager.
Jonas har själv läst på yrkeshögskola (Trafikskolechef, VD-utbildning).
Jonas har stor passion för vidareutbildningar inom transport och bidrar gärna, som utbildare/arbetsledare/chef, till att få personal och företag att trivas tillsammans. Jonas har både jobbat och drivit företag på 8 olika orter.

Jonas är Köpingsbo, med stort intresse för den lokala fotbollen, vilket resulterat i 10 år som tränare i både pojk-, flick- och junior/B-lag. Jonas har även 2 år som ordförande för Forsby FF. Idag är han aktiv inom paddel, skogsliv, skidåkning och gärna vilken lagsport som helst i medelaktivt tempo :-) 

Samia Talbi

Vårt matematikproffs Samia har bakgrund som civilingenjör i teknisk fysik och som matematikpedagog.

Samia är dessutom tvåfaldig Ted Talk-talare:
2019: Raising Your Life to the Power of Math
2020: The Real Reason You Should Study Math

Hon utgår från att matematik är det effektivaste sättet att stärka kreativitet och problemlösningsförmåga. Hon inspirerar och tränar de individer som vill överträffa sig själva eller erövra nya verktyg för sin personliga och professionella utveckling.

Samias kurser är av utmanande och starkt teambildande karaktär.

Sten Hebert

Sten har jobbat som miljöchef på både Ericsson och NCC. Under drygt 20 år har han sedan arbetat som konsult med fokus på miljö och arbetsmiljö.

Sten började med utbildning för drygt 10 år sedan, framför allt på KTH, där han har undervisat i miljö och arbetsmiljö för högskoleingenjörer.

Utöver KTH har Sten undervisat i miljö och arbetsmiljö inom bygg på ett par andra högskolor, flera yrkeshögskolor och företag. Samt, framför allt på Byggmästareföreningen i Stockholm (numera BUC, Byggbranschens utbildningscenter). Där har han haft förmånen att utbilda närmare 2000 personer i BAS-P/U.

Sten tycker om att utbilda och att ha dialog med deltagarna. "Dessutom är det lärorikt - på varje kurs brukar det alltid dyka upp nya frågeställningar. Kurserna är sällan lika varandra", säger Sten.

Rolf Westerlund

Efter en ingenjörsexamen i mekanik vid Zimmermanska skolan i Västerås har Rolf haft en lång och framgångsrik industrikarriär både utomlands och i Sverige.

De senaste 20 åren har för Rolf huvudsakligen handlat om roller som senior projektledare i stora industriprojekt.

Rolf är idag en mycket uppskattad lärare i bl.a. projektledning där han kan dela med sig av sina många erfarenheter.

Göran Aronsson

Göran brinner för uppgiften att lära ut hur man hanterar de första kritiska minuterna efter en allvarlig sjukdom eller olycka!

Göran har utbildat inom livräddande första hjälpen sedan 2003 och lärt fler än 10 000 deltagare att hantera situationen på bästa sätt i väntan på sjukvård.